• Головна
  • На Сумщині зареєстровано перший випадок отруєння грибами у цьому році
16:00, 12 серпня

На Сумщині зареєстровано перший випадок отруєння грибами у цьому році

Про це повідомляє завідувач Глухівського відділення Сумського ОЦКПХ Марина Матвієнко.

Як з’ясувлось, постраждалі 33 – річний чоловік та 33 річна жінка жителі Глухівської міської територіальної громади на власному подвір’ї назбирали несправжні дощовики, які відносяться до неїстівних отруйних грибів. Крім того, технологія приготування страв із грибів також потребує особливого підходу, а в даному випадку гриби були тільки смажені. Завдяки зусиллям медиків Глухівської лікарні найгіршого змогли уникнути і стан хворих поліпшується. Хворі знаходяться на лікуванні Але, жарти з грибами можуть мати фатальні наслідки!

Причина отруєнь грибами це – необережне, безпечне, зневажливе ставлення до збору грибів, не додержання технології приготування грибів.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота,
  • блювота,
  • біль у животі,
  • посилене потовиділення,
  • зниження артеріального тиску,
  • судоми,
  • мимовільне сечовиділення,
  • проноси,
  • розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ ДОТРИМУЙТЕСЬ ВИМОГ:

Не треба збирати гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі гриби;
  • з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;
  • пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них.

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

У всіх випадках отруєння грибами треба НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЬ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ!

До приходу медичного працівника необхідно промити шлунок, щоб вивести залишки їжі з організму. Треба запам’ятати, чим раніше буде проведено спеціальне лікування, тим кращі будуть результати цього лікування.

Підписуйтесь на нас у соцмережах:

Telegram https://t.me/sumy0542

Instagram https://www.instagram.com/0542.ua/

Facebook https://www.facebook.com/0542inua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
ТОП новини
Щодо керівництва 155 батальйону 117 бригади на Сумщині та 63 ОМБР ведеться службове розслідування: що відомо
фото+відео
“Бачилися у суботу, а в неділю його не стало”. Що розповіли про загиблого у Сумах 9-річного Іллю Дорошенка
фото+відео
Росіяни шахедами вдарили по житловому мікрорайону Сум: є загиблі та поранені
фото
«З мене хлистала кров, собака був зі мною»: як після ракетного обстрілу на Героїв Крут сумчани шукали пса Еріку
фото
Оголошення
live comments feed...