У Великій Писарівці на Сумщині влаштували фестиваль борщу

У Великописарівській громаді 16 серпня стартував фестиваль борщу в форматі кулінарного марафону. Його присвятити до Дня Незалежності України. Вперше фестиваль пройшов минулого року. Цьогоріч його розрахували на чотири дні та провели в селищі Велика Писарівка і старостинських округах громади. Побували на фестивалі і кореспонденти Суспільного.

Український борщ зі сметаною та пампушки з часником, хліб із салом та гірчицею, вареники з картоплею, узвар – це неповний перелік того, чим пригощали охочих на фестивалі у Великій Писарівці. Долучилися до кулінарного марафону і працівниці місцевої лікарні. Щоб усе було свіже, господині прокинулися о четвертій ранку. Головну страву фестивалю готували за секретним рецептом.

"У кожного є свій якийсь унікальний рецепт. Здавалося б, одні інгредієнти кладуть до борщу, але в кожного він різний. У кожного є якась родзинка, хтось щось додає в борщ. Хтось часничок, хтось, може, якісь трави такі, що нікому не розголошує. Сьогодні ми постаралися приготувати свій борщ і пригостити людей, які тут є. Щоб вони посмакували, бо лікарня вміє не тільки лікувати, а й вміє ще готувати прекрасні страви", – розповідає Любов Чуприна, головна медична сестра лікарні.

Куштувати борщ та інші українські страви могли всі охочі.

"Вони мене пригостили. Такий смачний! І я добрий варю, а вони ще добріший готують борщ. Треба якось себе підтримувати. У нас теж розбито все вдома. Заспокоїлася я трішки і прийшла, бо думаю, що ж я світло якесь втрачаю, може, все владнається і оті підуть агресори назад", – говорить Надія, мешканка Великої Писарівки.

Продегустував борщ від своїх працівників і керівник Великописарівської лікарні.

"Удома, мабуть, завжди найсмачніший, але тут такий, що не відірватися. Для того, щоб підняти людям дух, зроблено так, що кожного дня якась окрема організація це все робить так: розпочав позавчора відділ культури, вчора – відділ освіти, сьогодні ось ми як лікарня. Ходимо, смакуємо, але, ви знаєте, кожен борщ особливий, але кожен дуже добрий", – каже Сергій Драгун, директор Великописарівської лікарні.

Уперше фестиваль борщу у Великописарівській громаді стартував минулого року 23 серпня. Через війну Росії з Україною нову традицію вирішили продовжувати, але змінили формат.

"Ми не відмовилися від нашої традиції, яку хочемо зберегти. Ми її вирішили зробити в онлайн-форматі, не збираючи масових заходів якихось. Розділили тиждень, що триває, на дні, і у Великій Писарівці по черзі охочі варять борщ. Щодня він новий. І у старостатах також варять борщ і також він щоразу новий", – розповідає Людмила Бірюкова, голова Великописарівської громади.

За словами Людмили Бірюкової, їхня громада вірить у ЗСУ і тому сподівається, що в наступному році Велика Писарівка зможе провести свій фестиваль масштабніше.

10:20, Сьогодні